آیا بهبودیافتگان از کرونا مصون میشوند؟
تاریخ انتشار : یکشنبه 10 فروردین 1399 - 16:05تا کنون بیش از ۱۳۳ هزار فرد مبتلا به کروناویروس در جهان بهبود یافتهاند و در حالیکه بسیاری از متخصصان مصونیت فرد بهبودیافته را تایید کردهاند اما باز هستند پزشکان و متخصصانی که میگویند دوره مصونیت هنوز مشخص نیست.
اغلب ویروسشناسان از جمله “ملانی برینکمن” از انستیتو “هلمهولتس” آلمان معتقدند که امکان مصون شدن افراد در برابر بیماری کووید ۱۹ پس از ابتلا به ویروس کرونا و بهبودی “بسیار محتمل” است.
برینکمن میگوید: میدانیم که مبتلایان بهبودیافته ویروس کرونا نسبت به ابتلای دوباره مصونیت دارند، اما از آنجا که آشنایی با ویروس جدید به نیمه ماه ژانویه بازمیگردد هنوز نمیدانیم که این مصونیت تا چه مدت دوام دارد.
“تاگسشاو”، وبسایت کانال یک تلویزیون آلمان پنجشنبه گذشته در گزارشی نوشته که محققان علوم پزشکی برای یافتن پاسخ قطعی به این پرسش در حال تحقیق هستند و در این زمینه تمرکز بر نحوه فعالیت آنتیبادی یا پادتنها بسیار ضروری است.
آزمایشهای اولیه فعال شدن پادتنها بعد از ابتلا به ویروس کرونا را اثبات میکنند. تحقیقات انجام شده روی نوعی از میمونها نیز نشان میدهد که آنها پس از ابتلا به کرونا و بهبودی، دوباره به آن مبتلا نشدهاند، گرچه با میزان قابل توجهی ویروس کرونا در تماس قرار گرفتهاند.
بنابر گزارش دویچهوله، کلینیک دانشگاه شهر “کلن” آلمان یکی از مراکز مطالعاتیِ پیشتاز در زمینه سیستم دفاعی بدن و مصونیت شناخته میشود. در این کلینیک “فلورین کلاین” همراه با تیمی از متخصصان در مورد پادتنها تحقیق میکند.
او میگوید این تیم در حال حاضر مشغول تحقیق درباره چگونگی پاسخ سیستم دفاعی بدن و شکلگیری پادتنها هنگام ابتلای شخص به ویروس جدید کرونا است.
این تیم واکنش سیستم دفاعی بدن به ویروس کرونا و چگونگی شکلگیری و فعالیت پادتنها برای جلوگیری از ابتلا را بررسی میکند.
به گفته ویروسشناس کلینیک کلن، آزمایشها در مورد پادتنها در مراحل ابتدایی هستند و هدف رسیدن به مرحلهای است که بتوان با قطعیت در مورد عملکرد آنها اظهارنظر کرد. او افزود در ادامه این مرحله و پس از هفتهها و ماهها میتوان به یافتههای دقیقتر درباره این مسئله دست یافت.
مصونیت آری، دوام آن نامشخص
مصونیت بهبودیافتگان ابتلا به ویروس کرونا در برابر بیماری کووید ۱۹ را بسیاری دیگر از کارشناسان کشورهای دیگر، از جمله در چین و آمریکا نیز تایید کردهاند اما تقریبا تمام آنها بر این نکته هم تاکید دارند که دوران این مصونیت هنوز مشخص نیست.
“لی کینگیوان”، دبیر بخش جلوگیری و درمان ذاتالریه در بیمارستان دوستی چین و ژاپن در پکن، چندی پیش گفته بود بدن کسانی که به کووید ۱۹ مبتلا میشوند یک پادتن محافظتی برای مقابله با آن تولید میکند اما زمان کارآمدی و دوام این محافظت مشخص نیست.
بنابر آخرین آمار “وردومتر”، شمار مبتلایان به کووید-۱۹ در سراسر جهان تا عصر امروز (شنبه) بیش از ۶۰۲ هزار نفر، شمار قربانیان بیش از ۲۷ هزار تن و تعداد بهبودیافتگان بیش از ۱۳۳ هزار نفر برآورد شده است.
در کنار تحقیقاتی که در مورد مصونیت احتمالی در برابر ویروس کرونا در جریان است مراکز پژوهشی و انستیتوهای مختلفی در سرتاسر جهان برای یافتن دارو برای معالجه یا واکسن علیه بیماری کووید ۱۹ تلاش میکنند.
تا کنون هنوز دارویی برای مداوای بیماری کووید ۱۹ تهیه نشده و داروهایی که روی مبتلایان به کرونا آزمایش میشوند همانهایی هستند که برای مقابله با بیماریهای دیگری نظیر ابولا یا ایدز استفاده شدهاند.
مشخصه عمومی داروهایی که اکنون مورد استفاده قرار میگیرند نقش آنها در تقویت سیستم دفاعی بدن انسان است. انستیتو “کخ” آلمان احتمال میدهد در آینده نزدیک دارویی برای درمان قطعی بیماری کووید ۱۹ یافت و تولید شود.
موفقیتها و راه طولانی تولید واکسن
شرکت داروسازی CureVac شهر “توبینگن” آلمان در زمینه تولید واکسن کرونا در مرحله حساسی قرار دارد. “فرانتس- ورنر هاس”، رئیس هیئت مدیره شرکت میگوید همکارانش بر این باورند که میتوانند به زودی مرحله آزمایش واکسن را آغاز کنند.
او میگوید کارشناسان این شرکت موفق شدهاند از میان نمونههای مختلف آزمایشگاهی، نمونههایی با بیشترین ضریب احتمال موثر بودن را جدا کنند و امیدوارند فاز نخست آزمایش واکسن روی افراد سالم تابستان امسال آغاز شود.
ویروسشناس کلینیک دانشگاه کلن تاکید میکند تا زمانی که واکسنی علیه ابتلا به ویروس جدید کرونا تولید نشده و مطابق یافتههای کنونی، فقط کسانی در برابر بیماری کووید ۱۹ ایمن هستند که یک بار به آن مبتلا شده باشند اما با توجه به ناروشن بودن دوران این مصونیت هدف نهایی واکسینه کردن تمام افراد است.
گرچه شرکتهای مختلفی شبانهروز برای یافتن واکسن بیماری کووید ۱۹ تلاش میکنند اغلب کارشناسان براین باورند که با توجه به زمانبر بودن دوره آزمایشهای بالینی و روند کسب مجوز برای تولید و عرضه، به احتمال زیاد چنین واکسنی پیش از ابتدای سال ۲۰۲۱ وارد بازار نخواهد شد.
خبرگزاری ایسنا